Hållbara spartips: Resor
spartips resor boende

När det gäller resor kan det finnas det stora pengar att spara, speciellt om du är beredd att göra stora förändringar. Här beskriver jag flera hållbara spartips på resor.

Resvanor

För många har det blivit en vana att ha en lång väg till jobbet. Vissa är medvetna om detta och kanske inte har något val. För andra kan det bara vara något som bara blivit med tiden. Fundera på om du kan byta jobb eller flytta om du har lång väg till jobbet. Det är stora och svåra frågor, men väl värda att ta ställning till i det långa loppet. 

Fundera därefter på om du kan byta bilen mot kollektivtrafik eller kollektivtrafik mot cykel. Även om det tar längre tid att cykla eller gå till jobbet så sparar du pengar i längden. Du behöver inte köpa gymkort, få loss tid till att springa eller jobba ihop pengar till en pendelkort. Om du har en månadslön på 35 000 kr innan skatt går dygt fem timmars arbetstid till att köpa ett pendelkort för 900 kr varje månad. Det betyder att du kan gå ner 10 procent i tjänst om du har möjlighet att välja cykel istället för att resa kollektivt.

Satsa på cykel och tåg

Ur miljösynpunkt är det självklart bäst att endast transportera sig till fots. Men i praktiken är det inte realistiskt. Jag anser att med cykel och tåg kommer du långt. Korta sträckor, under 2 mil, kan du cykla och längre sträckor fungerar det oftast att ta tåget. Det kan så klart behöva kompletteras med buss i vissa fall. Självklart finns det stora skillnader i vårt land vad gäller utbyggnad av tåglinjer. 

Det finns ihopfällbara cyklar, såsom Brompton, som du enkelt kan ta med dig på tåget. På så sätt når du längre och har större flexibilitet i ditt resande. Även elcyklar och lådcyklar kan vara intressanta fordon för den som inte lyckas transportera sig med en vanlig cykel.

Om du behöver reparera din cykel eller hyra en lådcykel finns det i flera större städer cykelkök. Tillsammans med andra lär du dig att till exempel byta kedja.

Dela bil

I boken Ägodela från Naturskyddsföreningen står det att ”Snittbilen står stilla hela 96 procent av all tid och när den rullar transporterar den i snitt 1,2 personer”. Ur ekonomisk synvinkel är det oerhört kostsamt att äga en bil som står stilla så länge. Dessutom går det åt stora markytor för att hålla alla dessa bilar parkerade.

Om du har svårt att avstå bilen helt kan bilpooler, samåkning eller bilkooperativ vara en lösning. I de större städerna finns det kommersiella bilpooler såsom Sunfleet. Därtill finns det ett flertal lokala bilkooperativ och samåkningstjänster att välja mellan. Kolla upp vilka alternativ som finns i din närhet. Om det saknas, börja dela bil med grannen eller hyr ut din egen bil genom Snappcar när du inte använder den.

 

Läs även 88 spartips för ett enklare och hållbarare liv.

Jenny Ahlin

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på google
Dela på email

Fler
artiklar