Hållbara spartips: Boende

Boendet är oftast den största kostnaden varje månad. Här får du flera hållbara spartips på boende.

Frågan är dock hur stort vi behöver bo. Vi har gått från att en lägenhet med två rum rymmer en flerbarnsfamilj till att alla i familjen ska ha ett eget rum. Att även ha ett gästrum eller kontor är inte ovanligt.

Förutom behovet av egna rum går det även åt stora ytor till att förvara våra saker. Fundera på hur stor del av din bostadsyta som är garderober, bokhyllor, skåp och liknande. Om du rensar bland dina saker så kanske du inte behöver bo lika stort.

Att minska sin boendekostnad är även ett enkelt sätt att frigöra mer tid. Läs mer om det här.

Ur ett ekonomiskt synpunkt är det i långa loppet mer lönsamt med bostadsrätt om du redan har ett sparkapital och har ekonomiska möjlighet till amorteringar. I Stockholm kostar en hyresavgift mer än dubbelt så mycket än en bostadsrätt varje månad, bortsett från avgifter för lånet. Däremot är skuldsättning något som du noga bör betänka och räkna på. I dagsläget är räntorna låga, men det har de inte alltid varit. 

Dela ditt boende med andra!

Reparationer och renoveringar

Lär dig att göra enkla reparationer och renoveringar själv. Det här kan vara bra att kunna:

  • Rensa avloppet
  • Tapetsera
  • Måla väggar
  • Byta packning i kranen

Funderar du på att byta ut ditt kök? Du kanske inte behöver byta ut hela köket eller ens skåpsluckorna. Det går att lämna in köksluckor på sprutmålning. För en billig penning kommer köket kännas som nytt.

Spara energi

Spara el genom att släcka lampor, stänga av apparater som du inte behöver och framför allt genom att minska mängden elektriska apparater. En gång om året kan du jämför olika elbolag för att hitta det bolag som har billigast och grönast el. Det gör du enkelt på Konsumenternas energimarknadsbyrå.

Genom att dra ner värmen på elementen och vädra en kort tid sparar du också energi oavsett om det är du eller någon annan som betalar den.

Här kan du läsa mer om att spara energi genom att minska din vattenförbrukning. Läs även 88 spartips för ett enklare och hållbarare liv.

Jenny Ahlin

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på google
Dela på email

Fler
artiklar